Yeme - İçmeYeme-İçme

Protein İçeren Besinler, Sağlıklı Karbonhidratlar, Vitaminler… Hangi Besinde Neler Var?

Protein içeren besinler, sağlıklı karbonhidratlar, lifli gıdalar ve vitaminler sağlıklı bir yaşam için bunların hangi besinlerde olduğunu bilmek çok önemlidir.

Doğru beslenme, dolu dolu ve sağlıklı bir yaşam sürmenin kilit bileşenidir. Meyveler, sebzeler ve sert kabuklu yemişler bünyemize vücudunuzu sağlıklı tutan besinler verir. Vücudunuzun zarar görmesine neden olan yiyecekler arasında yağda kızarmış yiyecekler, çok miktarda şekerden yapılan yiyecekler ve birçok marketten satın alınan hazır ürünler ve tuzlu atıştırmalıklar gibi yüksek derecede işlenmiş yiyecekler bulunur. Çalışmalar, bu tür yiyeceklerin kişinin düşünme yeteneğini de yavaşlatabileceğini göstermiştir.

Protein içeren besinler hangileridir? Karbonhidrat nelerde var? Yağlar ne işe yarar? gibi soruların cevaplarını aşağıda bulabilirsiniz. Vücudunuzun ihtiyacı olan bazı besinler, yiyecekler ve onları yedikten sonra bekleyebileceğiniz yararları aşağıdadır. 

Besin GıdalarVücudunuz üzerindeki etkileri
KalsiyumSoya fasulyesi, ıspanak, kalsiyumla güçlendirilmiş meyve suları, süt, yoğurt ve diğer süt ürünleriGüçlü kemikler ve dişler için gerekli olan kalsiyum ayrıca sinir sisteminin, salgı bezlerinin ve kaslarınızın çalışmasına yardımcı olur.
Omega-3 yağlı asitlerKivi, ceviz, somon balığıHafızayı ve öğrenmeyi geliştirir ve depresyonun önlenmesine yardımcı olur
Folik asitPortakal suyu, marul, kuru bezelye, ıspanak ve fasulyeHafızayı, kelime bilgisini ve yeni şeyler öğrenme yeteneğini geliştirir.
MagnezyumBadem, enginar, fasulye, kaju fıstığı, nohut, mercimek, yer fıstığı, kırmızı barbunya fasulyesiVücudunuzu çalışır durumda tutan 300’den fazla enzimi besler.
A VitaminiKayısı, havuç, pul biber, greyfurt, mango, ıspanak, tatlı patates, domates, karpuzVücudu enfeksiyondan korur, sağlıklı görme ve cildin korunmasına yardımcı olur.
C vitaminiKayısı, biber, lahana, kavun, greyfurt, kivi, limon, limon, portakal, papaya, elma, ıspanak, domates, karpuzDiş etlerini ve dişleri sağlıklı tutmaya yardımcı olur ve kesik veya yaraların iyileşmesine yardımcı olur.
Protein İçeren Besinler
Protein İçeren Besinler

Protein İçeren Besinler, Yağlar ve Karbonhidratlar

Başka yerlerde olduğu gibi yazıyı uzatmak amacıyla gereksiz bilgiler vermeden direkt konuya giriyorum ve protein içeren besinler hangileridir sizinle paylaşıyorum

Protein vücudun büyümesine yardımcı olur, kas oluşturur ve bize enerji verir. Özellikle spor yapıyorsanız protein ağırlıklı beslenmeniz önerilmektedir. Kas kütlesini arttırmak ve düzgün bir vücuda sahip olmak istiyorsanız protein şart. Protein içeren besinler arasında et, yumurta, avokado, fındık ve fasulye bulunur.

Karbonhidratlar Vücudun enerji için kullandığı şekerlerdir. Basit şekerler olarak da adlandırılan karbonhidratlar vücuda hızlı enerji sağlar. Meyve, süt ve beyaz şekerde bulunurlar. Lif ve nişasta olarak bilinen karmaşık karbonhidratlar, vücutta basit karbonhidratlardan daha yavaş parçalanır. Sebzelerde, ekmek, pirinç, yulaf ezmesi, kepekli tahıllar ve bezelye de bulunur.

Yağlar ise vücudunuzun büyümesi ve vitaminleri işlemesi için yağa ihtiyacı vardır. Birçok farklı yağ türü vardır. Çoklu doymamış ve tekli doymamış yağlar vücudunuz için iyidir. Bu yağlar arasında fındık ve balıkların yanı sıra zeytin, fıstık, aspir ve kanola yağı bulunur. Hidrojenlenmiş yağlar olarak da adlandırılan doymuş ve trans yağ da dahil olmak üzere diğer yağ türleri, bazı hastalıkların riskini artırabilir. Doymuş ve trans yağlar margarin, kızarmış yiyecekler, fırın ürünleri, fast food, tam yağlı süt ve hayvan etlerinde bulunur.

Besin Değeri Yüksek Gıdalar
Besin Değeri Yüksek Gıdalar

Besin Değeri Yüksek Gıdalar En Çok Meyve ve Sebzelerde Var?

Aşağıdaki listeler hangi meyve ve sebzelerin en iyi A vitamini (karotenoidler), C vitamini, folat ve potasyum kaynakları olduğunu göstermektedir. Her gün en az 2 porsiyon meyve ve en az 3 porsiyon sebze yemelisiniz. Besin değeri yüksek gıdalar arasında;

A vitamini kaynakları (karotenoidler)

  • Havuç, tatlı patates, kabak gibi turuncu sebzeler
  • Ispanak, yakut, şalgam yeşillikleri gibi koyu yeşil yapraklı sebzeler
  • Mango, kavun, kayısı gibi turuncu meyveler
  • Domates

C vitamini kaynakları

  • Narenciye ve meyve suları, kivi, çilek, kavun
  • Brokoli, biber, domates, lahana, patates
  • Marul, şalgam yeşillikleri, ıspanak gibi yapraklı yeşillikler

Folat kaynakları

  • Pişmiş kuru fasulye ve bezelye, fıstık
  • Portakal, portakal suyu
  • Ispanak ve hardal yeşilliği, marul gibi koyu yeşil yapraklı sebzeler
  • Yeşil bezelye

Potasyum kaynakları

  • Pişmiş beyaz veya tatlı patates, pişmiş yeşillikler (ıspanak gibi), kış (turuncu) kabak
  • Muz, muz, kayısı ve kuru erik gibi kuru meyveler, portakal suyu
  • Pişmiş kuru fasulye ve mercimek

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu