Turizm

Cengiz’in Han Çadırı Yeniden Kuruldu !

Bu haber bizi neden sevindirdi önce onu açıklayalım. Son yıllarda dünyada özellikle inşaat sektöründe ölçüsüz bir kapital birikimi ve yatırım düzeyi var. Bu sektöre harcanan paranın haddi hesabı yok. Bu kadar büyük paralar harcanırken, etrafta harcanan paralara değer güzellikte yapı bulmak ise oldukça zor. Bir kaç örnek dışında, sürekli yükselen beton bloklarla karşı karşıyayız. Dubai’de nerdeyse 1000 den fazla gökdelen var, ancak sadece Burj El Arab mimari açıdan göze hitap ediyor. Ne zaman Dubai lafı geçse, bu yelken şeklindeki otelin resmi gözlerimizin önüne geliyor. Türkiye ise çok para harcanan ülkelerin içinde yer almasına rağmen, henüz mimari bir güzellik kazanmış değil. Atalarımız parayı nasıl güzelliğe dönüştürmüşse,aynı ölçüde biz de ülkemizi paramızla çirkinleştiriyoruz. Orta Asya Türk Cumhuriyetleri bu konuda biraz bizden farklı, işte karşınızda Kazakistanda yapılan, Cengiz Han’ın Han Çadırı…

Meydanları güzel heykellerle dolu, sokakları ve caddeleri gayet düzenli, ve ellerindeki bol parayı görgüsüzce harcamak yerine orjinal fikirler ve mimari güzellikler yaratıyorlar. Olumsuz örnekler tabi ki bulunabilir, ancak bahsettiğimiz Han Çadırı bile önümüzdeki yıllarda dünyanın mimari harikalarından biri olacak gibi.

Han Çadırı’nın yüklenici firması Sembol İnşaat. Han Çadırı bu firmaya tam 400 milyon dolara mal oldu. Yapımında isminden de anlaşıldığı gibi Cengiz Han’ın çadırından esinlenildi. Han Çadırı eğlence ve alışveriş merkezi olarak hizmet verecek. Bu tip paraların, ve mimari fikrin daha kültürel, müze gibi, kültür merkezi gibi hizmet vermesi daha iyi olurdu belki. Ancak yine de çok güzel bir yapı olmuş.

Han Çadırı’nın açılışı 5 Temmuz gecesi yapıldı. Açılışta Cumhurbaşkanı Gül ve Rusya Cumhurbaşkanı Medvedev’in de aralarında yer aldığı 5 devlet başkanı bulundu. Açılış gecesi aynı zamanda Kazakistan Cumhurbaşkanı Nazarbayev’in doğum günü de kutlandı.

Çadır modeli Cengiz Han’ın 13. yüzyılda kullandığı çadırdan esinlenilerek oluşturuldu. İşte bu noktada düşündürücü bilgiler vereceğiz. Proje bir Türk cumhuriyetinde yapılıyor. Mimar ise bir İngizli Lord Norman Foster. İşletmeci firma Alman Bilfinger Berger. İçinde ise Dünya’nın 4 bir tarafından 60 ‘tan fazla ünlü ve lüks markanın olduğu mağaza yer alacak. Burada yorumu size bırakıyoruz. Bu durum kimileri için olumlu ve çokulusluluğun gereğidir, kimileri için ise kapitalizmin vahşi yüzüdür. Karar sizin.

Sembol İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Gültekin Aytekin’in açıklamasına göre çadır köprüden daha komplike bir yapı. Eğimli Çadır şeklinde inşa edilen Han Çadırı, 150 metre yüksekliğinde. Çadırın dış kaplamasındaki şeffaf madde ise, 2008 Pekin Olimpiyatlarında kullanılan, güneşin zararlı ışınlarını filtreleyen ETFE adlı malzemeden yapıldı. Alışveriş merkezinin toplam kapalı alanı 120 bin metrekare. Çelik halatlar toplam 1 ayda 650 profesyonel dağcı tarafondan döşendi. Bu dağcılar 7 farklı ülkeden geldi. En güzel özellik ise, yağmur suyunun çadırdan akıp, artıma sistemi içine gelerek tekrar kullanıma sunulması.

Han Çadırı’nın içerisinde 5 bin metre karelik su parkı da yer alıyor. Bu parkta, dalga havuzu, su kaydırakları, yüzme havuzları ve kumu Maldivlerden getirilen bir plaj bulunuyor. Merkezde süsleme olarak palmiyeler bolca kullanıldı.

astana’daki muazzam yapının açılışı aynı zamanda , Astana’nın başkent oluşunun 12. yıl dönümüne denk getirildi.

İşte birkaç fotoğraf;

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu