BilimGündemVideo

Meksika’daki Volkanlar Durmak Bilmiyor: Popocatepetl Yanardağı’nın Görüntüleri

Meksika’nın en ünlü volkanik dağlarından biri bu haftasonu aktif hale geldi ve çevresindeki yerleşimlerin üzerine kül ve duman püskürtmeye başladı. Meksikalı yetkililerinden alınan bilgilere göre Popocatepetl Yanardağı cumartesi akşamından beri iki kere patlayarak kısa ve düşük yoğunluklu patlamalarla gaz ve duman açığa çıkardı.

Popocatepetl Volkanik Dağı’nın, Etna Volkanik Dağı’nın 28 Şubat 2017’de yaptığı gibi seyrine doyum olmayan lavlar püskürtmemiş olması, Meksiko City’nin 80 mil doğusunda yaşayan Pueblo Vadisi sakinleri için sevindirici oldu.

Bölge hala “sarı alarm” altında, sarı alarm şu anlama geliyor: aileler yiyeceklerini ve içme sularına düşen volkanik küllere karşı koruma altına almak durumundalar. Kameralara yansımasa da Popocatepetl hala patlamaya devam ediyor. Meksika Afet Önleme Merkezi’nin raporuna göre, 10 Mart gecesi, volkanın krater ağzı parlak turuncu bir renk aldı ve duman fışkırttı. Meksiko City’deki nadir pussuz günlerden birinde, Popocatepetl Yanardağı’nın ve komşusu Iztaccihuatl Volkanı’nın beyaz zirveleri uzak mesafelerden bile görülebiliyor. Bir Aztek efsanesine göre bir zamanlar Popocatepetl yakışıklı bir savaşçı, Iztaccihuatl ise güzel bir prensesmiş. Bütün güzel aşk hikayeleri gibi bu hikaye de trajedi ile sonuçlanmış.

Volkanik dağlara ilgi duyuyor ya da merak ediyorsanız Dünyadaki En Tehlikeli 10 Aktif Yanardağ listemize bir göz atabilirsiniz.

 

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu