Eğitim

YÖKDİL Sınavı Hakkında Bilmek İstedikleriniz

Yazımıza başlarken en önemli bilgiyi verelim. İlk kez uygulanacak YÖKDİL sınavı 5 Mart 2017 Pazar günü, saat 09.30’da tek oturum olarak gerçekleştirilecektir.

YÖKDİL sınavının uygulamaya koyulması ile YDS ve e-YDS gibi sınavlar uygulamadan kaldırılmamıştır ve YÖKDİL sınavı bu adı geçen sınavlara ek olarak yürürlüğe koyulmuştur. Yazımızın bundan sonrasına soru cevap şeklinde devam edelim;

YÖKDİL sınavını hangi kurum düzenliyor?

YÖKDİL sınavını sanıldığının aksine ÖSYM düzenlemiyor. YÖKDİL sınavı Anadolu Üniversitesi tarafından düzenleniyor. Bu durumda soruların da Anadolu Üniversitesi tarafından hazırlanacak olması muhtemeldir.(Ancak durum öyle değil) ÖSYM’nin yaptığı sınavların malum 15 Temmuz sürecinden sonra güvenilirliği de kamuoyu gözünde azalmıştı. Anadolu Üniversitesi’nin sınav düzenlemesi bir bakıma akademiyi ve kamu personelini tekrar kontrol ederek düzenlemeye tabi tutmak olarak değerlendirilebilir.

YÖKDİL çıkmış sorular internette mevcut mu?

İlk defa düzenlenen bir sınavın çıkmış soruları da doğal olarak şu anda internet ortamında mevcut değil. Bundan dolayı Anadolu Üniversitesi’nin YÖKDİL sınavı için düzenlemiş olduğu web sayfasında 2 grup altında 41 adet örnek soru mevcut. Ancak burada karşımıza önemli bir bilgi daha çıkıyor. YÖK’ün kendi internet sitesinde verdiği örnek soru linkleri bizi Ankara Üniversitesi Sınav Yönetim merkezine yönlendiriyor. Buradan da soruları Ankara Üniversitesi hocalarının hazırladığını çıkarmak kolay değil. Özet isteyenler alttaki sorunun cevabına bakabilir.

YÖKDİL Soruları hangi kurum tarafından hazırlanıyor?

YÖKDİL sınav soruları Ankara Üniversitesi öğretim üyeleri tarafından hazırlanıyor. (%99 ihtimalle)

YÖKDİL sınav ücreti ne kadar?

YÖKDİL sınavının giriş ücreti 75 Türk Lirası olarak belirlenmiş.

YÖKDİL sınav yerleri ne zaman açıklanacak? Sınava giriş belgeleri ne zaman yayınlanacak?

YÖKDİL sınava giriş belgeleri 27 Şubat 2017 tarihinde yayınlanacak. Bu belgeler büyük önem arz ediyor. Çünkü sınava hangi okulda gireceğiniz bu belgelerde sizlere bildirilecek. Ayrıca bu belgeler üzerindeki uyarıları okumanız da çok önemli. Çünkü önceden girmiş olsanız bile ÜDS, YDS, KPDS gibi sınavları ÖSYM düzenliyordu. YÖKDİL sınavını ise Anadolu Üniversitesi düzenliyor. Yani yanınızda getirmeniz gereken ya da yanınızda getirmeniz yasak olan malzemeler biraz farklılaşmış olabilir. Örneğin ÖSYM kalem, kalemtraş, kağıt mendil ve silgiden oluşan (şeker artık yok) sınav kitini adaylara dağıtıyordu, ancak Anadolu Üniversitesi’nin düzenlediği Açık Öğretim sınavlarında adaylar kendi kalemlerini, şekerlerini, silgilerini v.b. yanlarında getiriyorlardı. YÖKDİL sınavında da kaleminizi ve silginizi yanınızda bulunduracaksınız, adaylara kalem-silgi v.b. sınav gereçleri VERİLMEYECEKTİR.

YÖKDİL sınavında kaç soru var?

YÖKDİL sınavında 80 adet soru yanıtlamanız bekleniyor.

YÖKDİL sınav süresi ne kadar?

Sözü geçen 80 soruyu cevaplamak için 180 dakikanız olacak. Yani sınavınız 12.30’da sona erecek, pazar günü planlarınızı buna göre yapmanızda fayda var.

YÖKDİL sınavında yanlışlar doğruları götürüyor mu?

YÖKDİL sınavında yanlış cevaplarınız dikkate alınmıyor. Yalnızca doğru cevapladığınız sorular üzerinden bir hesaplama yapılıp puanınız belirleniyor. Sınav sonrası kaç soru doğru cevapladığınıza dair tahminleriniz varsa, YÖKDİL PUAN HESAPLAMA motoruna buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Şimdilik bizim aklımıza gelen sorular ve cevapları bu şekilde, sizin de aklınıza takılan bir soru varsa, yorum kısmına yazarsanız yanıtlamaktan mutluluk duyarız. Farketmez.net ekibi, tüm eğitim sevdalılarına elinden gelen desteği her zaman vermeye hazırdır.

YÖKDİL sınavının zorluk derecesi nasıldı?

Sınava giren arkadaşlardan edindiğimiz bilgilere göre, yıllar evvel yapılan üds-kpds ayarında, hatta onlardan biraz daha kolay bir sınavdı. Süre oldukça genişti, daha önce YDS ya da kpds-üds gibi sınavlardan 75 ve üzeri puan alanların son 15 dakikaya bırakmadan tamamlayıp çıktıkları bir sınav oldu. Paragraf soruları yine YDS ayarındaydı ancak, çeldiricili soruların netliği daha fazlaydı. İki şık arasında kalınan soru sayısı oldukça azdı ve dolaysıyla bu durumun vakit yönetimine olumlu katkısı oldu.Kısaca girenlerin anlattığına göre girmeyenlerin pişman olması gereken bir sınav olmuş. Girenlere geçmiş olsun girmeyenler de bir dahaki oturuma hazırlanıp girsinler diyelim.

YÖKDİL ya da diğer kamu sınavları ile ilgili bilgileri farketmez.net üzerinden takip etmeye devam edebilir.

YÖKDİL sonuçları ne zaman açıklanacak?

Şu an için Anadolu Üniversitesi ya da Yükseköğretim Kurulu bu konuda bir açıklama yapmadılar. Tarih netleşir netleşmez gerekli bağlantıyı burada bulabileceksiniz. Demiştik, şimdi Yökdil Sınav Sonuçları’nın açıklanacağı tarih belli oldu. Konuyla ilgili açıklama YÖK’ten değil ancak sınavı düzenleyen kurum olan Anadolu Üniversitesi’nden geldi. www.akademikkadro.net internet sitesinin, Anadolu Üniversitesi kaynaklarına dayandırarak verdiği habere göre, YÖKDİL Sınavı en geç 24 Mart 2017 tarihinde açıklanmış olacak.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu