İnternet

Şifre Oluşturma İle İlgili İpuçları | Güvenli Şifre Nasıl Olmalıdır?

Şifre oluşturma ile ilgili sizlere tavsiyeler ve birkaç küçük ipucu vermek istiyoruz. Güçlü şifre ya da güvenli şifre nasıl olmalıdır? Kendinize nasıl şifreler seçmelisiniz ? Gibi konular hakkında bilgileri paylaşıyoruz.

İnternet günümüzde hayatımızın vazgeçilmez bir parçası durumuna geldi.  Eskiden sadece e-mail okumak, haberleri takip etmek, sohbet etmek için kullandığımız internet, artık bize daha fazlasını sunuyor. Örneğin, internet bankacılığı ile bankaya gitmeye gerek kalmadan birçok işlemi halledebiliyoruz, sosyal medyalar artık olmazsa olmazımız. Hatta günümüzde artık birçok kişi sosyal medya üzerinden para kazanır hale geldi. İnternetle haşır neşir olup Facebook, Twitter, Instagram, TikTok vs.. hesabı olmayan azdır.

Şifre Oluşturma İle İlgili İpuçları | Güvenli Şifre Nasıl Olmalıdır?
Şifre Oluşturma İle İlgili İpuçları | Güvenli Şifre Nasıl Olmalıdır?

İşte internet böyle hayatımızı kolaylaştıran bir şey ama bir de işin kötü kısmı var. Bunca siteyi kullanıyoruz, hepsinde ayrı ayrı kişisel bilgilerimizin yanı sıra şifre kullanmak zorundayız. Her sitede farklı kullanıcı adları farklı şifreler giriyorsunuz. İşin kolayına kaçanlar sadece 1-2 şifre ile internetteki hesaplarını kontrol ediyor. İşte tam da burada birinci yanlış yapılmış oluyor. Eğer bir hesabınızın şifresi çalınırsa, diğer hesaplarında bir anda uçup gidebilir. Bu yüzden hepsi için farklı bir şifre kullanmak mantıklı olacaktır. Peki şifre oluşturma ile ilgili tavsiyeler nelerdir ve güvenli şifre nasıl olmalıdır?

Şifre Oluşturma İle İlgili Tavsiyeler

Şifre oluşturma bazen oldukça can sıkıcı olabiliyor. “Benim onlarca hesabım var, nasıl aklımda tutayım?” diye düşünüp şifrelerini “123456, 1234, qwerty, 1111. vs..” gibi şifre kullananlar ya da tuttuğu takımı şifre olarak seçenler ya da doğum tarihini tersten/düzden şifre olarak seçenler, maalesef şunu söylemeliyiz ki ; şifrenizi çalmak isteyenlerin ilk yapacağı tahmin bunlar olacaktır. İnternet bankacılığı hesapları zaten bu tip şifreleri kabul etmiyorlar. Ama e-mail, Facebook, Twitter gibi siteler için 6-10 karakterli bir şifre olsun yeter mantığı var maalesef ki.

Şifre Oluşturma İle İlgili İpuçları | Güvenli Şifre Nasıl Olmalıdır?
Şifre Oluşturma İle İlgili İpuçları | Güvenli Şifre Nasıl Olmalıdır?

Güvenli Şifre Nasıl Olmalıdır?

Şifre oluşturma ipuçlarımızın ilki; öncelikle şifreleriniz kesinlikle sadece harf yada sadece rakamdan oluşmasın. Harf ve rakamın dışında “@, ‘, “, _, $, +, =, vs..” gibi semboller de kullanabilirsiniz. Yine şifrenizde kullanacağınız harfleri küçük-büyük olarak kullanırsanız, şifreniz daha da kuvvetli olacaktır. Ve pek kimsenin bilmediği space(boşluk) tuşunu da şifre olarak kullanabilirsiniz. Örneğin adı Ali, doğum tarihi 1980 olan bir kişi şifre olarak, ‘19_’aLi@80‘  buna benzer bir şey kullanırsa, bir bilgisayar bu şifresi 17 bin senede ancak çözebilirken, ‘ i ‘ harfinden sonra boşluk bırakırsak ‘19_’aLi @80‘, şifre ancak 1 milyon senede çözülebiliyor.

İnsanların artık çok fazla hesabı ve çok fazla şifresi olduğu için bir süre sonra yapacağınız bu işlemler tekrara girecek ve tahmin edilebilir olacaktır. Bunun için size şifre oluşturucu kullanabilirsiniz. Örneğin Randomizer gibi çevrimiçi veya çevrimdışı uygulamalarla 6 ile 25+ basamaklı şifreleri rahatlıkla oluşturma imkanına sahipsiniz.

Şifre oluşturma ile ilgili bir diğer ipucumuz ise kesinlikle ve kesinlikle maillerinizde, yapılabiliyorsa websitelerde ve sosyal medya hesaplarınızda iki faktörlü doğrulamayı aktifleştirmelisiniz. İki faktörlü doğrulama nedir? Eğer hesaplarınızdan birine giriş yapmaya çalıştığınızda telefonunuza bir kod gelir ve bu kodu girdikten sonra hesaba erişilebilir. Eğer giriş yapmaya çalışan siz değilseniz, “Hayır, bu ben değilim”, “İzin verme” veya farklı bir şekilde yazan butonlara tıklayarak erişimi engelleyebilirsiniz. Bu sayede hesabınıza giriş yapılmaya çalışıldığını ve daha da ötesi şifrenizin başkaları tarafından bilindiğini anlamış olur ve gerekli tedbirleri alabilirsiniz.

Şifreleri Nasıl Saklayacağız? Nasıl Hatırlayacağız?

Şifre oluşturma ile ilgili akıllarda kalan soru işaretlerini kaldırdığımızı düşünüyoruz. Şimdi ise oluşturduğumuz şifreleri nasıl hatırlayacağız. Sonuçta onlarca hesabı olan biri örnekteki gibi bir şifreyi nasıl hatırlayabilir? İşte bu soruyu soran insanlar yine en sık yapılan hatalardan birini yapıp, oluşturdukları bu zor şifreleri bilgisayarda bir excell dosyası açıp içine yazıyolar. Bir hacker için bulunmaz nimet bu tip kullanıcılar. Bilgisayara bir şekilde sızan kötü niyetli kişi, excell dosyasını alıp hiç yorulmadan, 1 milyon senede çözülebilecek şifreleri 2 saniyede alabiliyor. İşte bu yüzden bilgisayarınızda herhangi bir şifrenizi saklamaya kalkmayın. Küçük bir not defteri oluşturup, şifreleriniz kağıda yazabilirsiniz.  Böylece internetten çalınma gibi bir olasılığını da ortadan kalkmış olacak.

Tabi bu normal yaşantımızda oldukça zorlayan bir durum olacaktır. Sonuçta telefonunuza,mail ya da sosyal medya hesabınızı ilk defa tanımlıyorsanız kağıttan bakarak yazmak zor gelecektir. Doğrusu budur ama zor geleceği de kesindir. Bunun önüne şu şekilde geçilebilir; iPhone kullanıcıları için notlar kısmında yeni bir not oluşturup şifrelerinizi yazabilir ve notu kitleyerek güvenli olmasını sağlayabilirsiniz. Ancak telefonunuzdaki notlar iCloud hesabınıza otomatik olarak tanımlıdır ve yazdığınız not, burada da gözükecektir. Notunuz yine şifre girilmeden açılmayacak ancak bir risktir. Bir önceki kısımda da değimiz gibi iki faktörlü doğrulama ile riski azaltma şansınız var.

Bir diğer yapmamanız gereken işlem; hesabınıza girme işlemi sırasında kullandığınız browser (Google Chrome, Mozilla, Safari) “Şifreniz kaydedilsin mi?” diye sorar. Kullandığınız bilgisayar kişisel bilgisayarınız değilse buna kesinlikle hayır demelisiniz. Eğer kişisel bilgisayarınız ise kaydedebilirsiniz ancak bilgisayarınızı bir başkası verirseniz ve bu kişi bilgisayarınızın giriş şifresini biliyorsa, şifrelerinize erişebileceğinizi de unutmamalısınız. Bunu da Chrome ya da kullandığınız browser’ın Ayarlar>Şifreler sekmesinden yapabilmektedir.

Veya güvenli bir şifre oluşturma için her hesabınıza, şifrenizin sonuna belirleyeceğiniz bir ekleme yapabilirsiniz. Örneğin güvenli şifreniz ‘19_’aLi @80‘ olsun. Hotmail hesabınız için ‘19_’aLi @80hot‘, Facebook hesabınız için ‘19_’aLi @80face‘ vs.. gibi diğer hesaplarınız içinde şifrenin belirli bir yerine eklemeler yaparak, hem güçlü hem de birbirinden farklı güvenli parolalara sahip olabilirsiniz. Ancak bu bir süre sonra tahmin edilebilir olacaktır. Bu sebeple belirli aralıklarla şifrelerinizi değiştirmeniz sizin yararınıza olacaktır.

İnternette  oluşturduğunuz şifrelerin ne kadar güvenli olduğunu test eden bazı siteler mevcut. Mesela BU siteye yazdığınız şifreyi bir bilgisayarın ne kadar sürede çözebileceğiniz görebilirsiniz.

Şifre Oluşturma İle İlgili İpuçları | Güvenli Şifre Nasıl Olmalıdır? yazımız ilginizi çektiyse Geçici Mail Hesabı Açma Siteleri yazımıza da göz atmanızı tavsiye ederiz. Anlık olarak mail ihtiyacı olduğunda ve bir daha o maili kullanmadığınız zamanlarda oldukça işinize yarayacaktır.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

  1. Bu siteyi 2-3 haftadır takip ediyorum, gerçekten güzel bilgiler yer alıyor. Başarılarınızın devamını diliyorum.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu