BilimEkonomiGündemTeknoloji

Çin ve Pakistan Dünyanın En Geniş Güneş Çiftliğini Kuruyorlar

Pakistan ve Çin, Pakistan’da bugüne kadar kurulmuş en büyük güneş enerjisi üretim tesisini kuruyorlar. Bu tesis Punjabi çölü üzerinde yaklaşık 2 milyon metrekare arazi üzerine kurulu olacak. Pilot çalışma olarak toplamda 100 Megawatt’lık 400.000 güneş panelinin yapımı tamamlandı. Tesisin adı Kadı Azam Enerji Parkı olarak planlandı. (Quaild-e Azam Solar Power Park – QUASP) Projenin ilk aşaması Çin’li şirket için 130 milyon dolara mal oldu ve 3 ay sürdü. Bu aşama devasa projenin sadece küçük bir parçasını oluşturuyor. Ayrıca 46 milyar dolarlık Pakistan-Çin ekonomik koridoru projesinin de bir parçası. Chinadialogue sitesinin verdiği bilgilere göre, proje 2017 yılında tamamlanacak. Proje bittiğinde, güneş enerjisi üretim tesisi 5 milyon 200 bin güneş paneli hücresi yardımıyla 1000 Megawatt elektrik üretebilecek. Başka bir deyişle bu tesiste üretilen enerji ile 320000 konutun tüm elektrik ihtiyacı karşılanabilecek. Ancak projeyi eleştirenler, bir takım sorunları çözerken yeni çevresel olumsuzluklar yaratılacağını savunuyorlar.

Quaid-e-Azam-Solar-Park-in-Bahawalpur

Söz konusu arazi; genişliği ve günlük olarak aldığı 13 saatlik güneş ışığı sebebiyle güneş enerjisi tesisi için ideal bir konum olarak görülüyor. QUASP CEO’su Najam Ahmed Shah, projenin Pakistan’da enerji üretimini çok daha temiz hale getireceğini ve yıllık 57.500 ton kömür kullanımını engelleyerek 90.450 ton karbon salınımının da önüne geçeceğini ileri sürüyor. Ayrıca bu proje Pakistan’ın 2025 yılı için koyduğu hidrokarbon kullanımını yüzde 60 azaltma hedefine ulaşmasını da mevcut kullanımı yüzde 87’ye düşürerek hızlandıracak.

Tabii ki projeyi tenkit edenler de var. Bazı uzmalar enerji üretiminin, enerji tüketiminin yapılacağı yerden çok uzakta yapıldığını belirtiyor. Bu durumun iletim hatları yapımı açısından maliyetleri yükselteceğini ve hat bakımının da zor olacağını ileri sürüyorlar. Bazıları da yenilenebilir enerji kaynaklarının kendilerine özgü çevresel etkilerinin olduğunu savunuyorlar. Örneğin bu güneş panellerinde kullanılacak olan su (temizlik için) miktarı da bir tarafta duruyor. 5.2 milyon güneş panelini temiz tutmak için kullanılacak su miktarı o kadar yüksek ki, Pakistan gibi zaten su sorunu yaşayan bir ülkenin böyle bir su tüketimini nasıl karşılayacağı merak konusu.

Son olarak da tesisin henüz ekilmemiş mümbit bir araziye kurulmasını eleştiren gruplar, arazideki insan hareketliliğinin, biyo çeşitliliği ve arazinin doğal florasını kötü yönde etkileyeceğini süphe duymaksızın savunuyorlar.

 

 

İlgili Makaleler

Bir Yorum

  1. BU ÇEVRECİLER DE NEYE İTİRAZ EDECEKLERİNİ ŞAŞIRMIŞLAR.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu